Op 16 september is het World Cleanup Day 2023. World Cleanup Day is een grootse gezamenlijke schoonmaakactie; over de hele wereld worden opruimacties georganiseerd om het probleem van zwerfvuil aan te pakken. 

Elk uur belanden er bijna tien zwembaden vol plastic in de oceaan. Deze plastic soep is gevaarlijk voor al het leven in de zee. Dieren eten plastic of raken erin verstrikt. Daarom organiseert Het Scheepvaartmuseum in samenwerking met een groot aantal partnerorganisaties een opruimactie om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen op het land en in het water. Op zaterdag 16 september 2023 is het zover.

World Cleanup Day 2023 bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Ga jij samen met Nederlandse topwatersporters het water op om plastic uit de grachten te scheppen? Kom je met je familie plasticvissen vanaf boten gemaakt van gerecycled plastic? Of blijf je liever aan wal en ga je aan de slag met een prikker en vuilniszak?

Er zijn verschillende manieren om mee te doen:

  • suppen op het water met Clean up on Tour
  • fietssuppen op het water met Flying Fish Foils
  • plasticvissen op de boten van Plastic Whale
  • clean up op het land met Plastic Whale
  • met eigen sup komen om te helpen
  • met eigen boot komen om te helpen
  • in je eigen omgeving aan de slag gaan!

Het afval dat we uit het water vissen en verzamelen rondom het museum wordt gewogen en daarna op een verantwoorde manier verwerkt. Degene met de meeste kilo’s aan afval wint de Clean Up wisselbeker. Denk jij dat jij het meeste afval kunt verzamelen?

Meld je dan nu aan bij Het Scheepvaartmuseum

Cleanup On Tour van Watersportverbond

Ook is 16 September het afsluitende evenement van Cleanup on Tour, georganiseerd door het Watersportverbond. Iedere zomer organiseert Cleanup on Tour evenementen in verschillende steden en het afsluitende evenement is dus op 16 September in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum.

Ook op de site van Cleanup on Tour vind je meer informatie  over de Cleanup en via de facebook pagina kun je nog meer initiatieven vinden die World Cleanup Day plaatsvinden in het hele land.

Social Media

Heb jij leuke foto’s gemaakt van de Cleanup? Deel ze op social media met de hashtag #CleanUpOnTour en tag @watersportverbond en de locatie waar de Clean up was. Wie weet zie jij dan jouw foto hier op de website verschijnen!

© foto: Clean Up On Tour

Nieuws & evenementen