http://ocean-race-onderzoek

Tijdens de 2023-editie van de Ocean Race, die op 15 januari uit Alicante vertrok, zullen alle deelnemende boten data verzamelen over de staat van de oceanen. Zo wordt onder andere de vervuiling door microplastics gemeten, wordt informatie verzameld over de impact van klimaatverandering op de oceaan en om wereldwijde weersvoorspellingen te verbeteren.

60.000 kilometer route

Elke boot die deelneemt aan de zes maanden durende rond-de-wereldrace zal gespecialiseerde apparatuur aan boord hebben om een reeks variabelen te meten over de 60.000 km lange route, die zullen worden geanalyseerd door wetenschappers van acht onderzoeksorganisaties om meer inzicht te krijgen in de toestand van de oceaan.

Zeilend door enkele van de meest afgelegen delen van de planeet, die zelden worden bereikt door wetenschappelijke schepen, krijgen teams een unieke kans om vitale gegevens te verzamelen waar informatie ontbreekt over twee van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van de zeeën: de impact van klimaatverandering en plasticvervuiling.

Racing with Purpose

Het onderzoek maakt deel uit van het Racing with Purpose-programma, dat tijdens de editie van 2017 werd gelanceerd. Tijdens de komende editie zullen meer gegevens dan voorheen worden verzameld en bovendien worden ze sneller aan de wetenschap doorgestuurd.

Stefan Raimund, Science Lead bij The Ocean Race: “Een gezonde oceaan is niet alleen essentieel voor de sport waar we van houden, het reguleert het klimaat, voorziet in voedsel voor miljarden mensen en voorziet in de helft van de zuurstof van de planeet. De achteruitgang ervan heeft gevolgen voor de hele wereld. Om het een halt toe te roepen, moeten we regeringen en organisaties wetenschappelijk bewijs leveren en eisen dat ze gaan handelen. Wij bevinden ons in een unieke positie om hieraan bij te dragen; gegevens die tijdens onze vorige races zijn verzameld, zijn opgenomen in cruciale rapporten over de toestand van de planeet die beslissingen van regeringen hebben geïnformeerd en beïnvloed. Wetende dat we op deze manier een verschil kunnen maken, heeft ons geïnspireerd om ons wetenschapsprogramma nog verder uit te breiden en samen te werken met meer van ’s werelds toonaangevende wetenschappelijke organisaties om hun essentiële onderzoek te ondersteunen.”

ocean-race-onderzoek-infographic
(klik voor een uitvergroting)

Vijftien soorten data

In totaal zullen tijdens The Ocean Race 2022-23 vijftien soorten milieugegevens worden verzameld, waaronder:

Indicatoren van klimaatverandering:

Twee boten, 11th Hour Racing Team en Team Malizia, zullen OceanPacks aan boord hebben, die watermonsters nemen om niveaus van kooldioxide, zuurstof, zoutgehalte en temperatuur te meten, wat inzicht geeft in de impact van klimaatverandering op de oceaan. Spoorelementen, waaronder ijzer, zink, koper en mangaan, zullen ook voor het eerst worden vastgelegd. Deze elementen zijn van vitaal belang voor de groei van plankton, een essentieel organisme omdat het het eerste deel van de voedselketen is en de grootste producenten van zuurstof in de oceaan.

Plastic vervuiling:

GUYOT environnement – Team Europe en Holcim – PRB zal tijdens de race regelmatig watermonsters nemen om te testen op microplastics. Net als bij de vorige editie van de Race wordt de hoeveelheid microplastics gedurende de route gemeten en worden er voor het eerst ook monsters geanalyseerd om te bepalen van welk plastic product de fragmenten afkomstig zijn (bijvoorbeeld een fles of draagtas) .

Meteorologische gegevens:

De hele vloot zal ingebouwde weersensoren gebruiken om de windsnelheid, windrichting en luchttemperatuur te meten. Sommige teams zullen ook driftboeien inzetten in de Zuidelijke Oceaan om deze metingen continu vast te leggen, samen met locatiegegevens, wat helpt om meer inzicht te krijgen in hoe stromingen en het klimaat veranderen. Meteorologische gegevens zullen helpen om weersvoorspellingen te verbeteren en zijn bijzonder waardevol voor het voorspellen van extreme weersomstandigheden, evenals het onthullen van inzichten in klimaattrends op langere termijn.

Oceaanbiodiversiteit:

Biotherm werkt samen met de Tara Ocean Foundation om een experimenteel onderzoeksproject uit te proberen om de oceaanbiodiversiteit tijdens de Race te bestuderen. Een geautomatiseerde microscoop aan boord zal beelden opnemen van marien fytoplankton op het oceaanoppervlak, die zullen worden geanalyseerd om inzicht te krijgen in de fytoplanktondiversiteit in de oceaan, samen met biodiversiteit, voedselwebben en de koolstofcyclus.

Open source

Alle verzamelde gegevens zijn open-source en worden gedeeld met de wetenschappelijke partners van The Ocean Race – organisaties over de hele wereld die de impact van menselijke activiteit op de oceaan onderzoeken – die worden gebruikt in rapporten, waaronder die van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en databases zoals de Surface Ocean Carbon Dioxide Atlas, die gegevens levert voor het Global Carbon Budget, een jaarlijkse beoordeling van koolstofdioxide die doelstellingen en voorspellingen voor koolstofreductie informeert.

Véronique Garçon, Senior Scientist bij CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) zei: “Het Science-programma van Ocean Race is van vitaal belang voor de wetenschappelijke gemeenschap en hun werk ter ondersteuning van het VN-decennium van oceaanwetenschap. Vooral de gegevens die de boten verzamelen uit afgelegen delen van de wereld, waar informatie schaars is, zijn waardevol. Simpel gezegd, hoe meer gegevens we hebben, hoe nauwkeuriger we het vermogen van de oceaan om klimaatverandering het hoofd te bieden kunnen begrijpen en kunnen voorspellen wat er in de toekomst met het klimaat zal gebeuren.”

© Bron en afbeeldingen: Ocean Race Mediacentre

Nieuws & evenementen