http://sup-cleanupontour-watersportverbond

Het eerste seizoen van Clean up on Tour, het initiatief van het Watersportverbond en haar partner Allianz om al suppend de wateren van Nederland schoon te maken, heeft 1.663 kg afval opgebracht. Maar liefst twintig groepen trokken er dit jaar op uit om zes steden te ontdoen van afval in het water.

Dit jaar namen 135 Nederlanders deel aan Clean up on Tour. Deelname is gratis en het materiaal wordt ter beschikking gesteld. Niet alleen maken de deelnemers het het water schoon, onder leiding van een instructeur leren ze ook eerst de kneepjes van het suppen.

Duurzaamheidsprogramma

Floor van den Brandt, verantwoordelijk voor de uitvoering van Clean up on Tour bij het Watersportverbond: “Clean up on Tour is onderdeel van The Future is Water, het duurzaamheidsprogramma van het Watersportverbond.  Vanuit deze missie wil het Watersportverbond samen met partner Allianz Benelux de Nederlandse wateren schoonmaken en bewustzijn creëren over waar ons afval belandt als we daar onzorgvuldig mee omgaan. En we willen vooral ook aanzetten tot actie. Dankzij Allianz, kunnen wij dit gratis aanbieden waardoor we Clean up on Tour laagdrempelig kunnen houden. Daar zijn we super blij mee.”

Ook de gemeenten en steden zijn blij met de actie. Wethouder Anne Mulder, Gemeente Den Haag: “Wij zijn blij met dit initiatief waarmee Den Haag nog schoner wordt. Door het jaar heen organiseren we samen met bedrijven, scholen en inwoners van onze stad opschoonacties om de Haagse wateren schoon te houden. Op deze manier creëren we met z’n allen meer bewustzijn over de gevolgen van afval en denken we beter na over wat we met ons afval doen.”

Gezellig samen

Om het initiatief nog meer kracht bij te zetten, heeft olympisch goudenmedaillewinnaar Kiran Badloe zich als ambassadeur achter Clean up on Tour geschaard. “Door het windsurfen sta ik bijna dagelijks op het water. Er zijn dagen dat er ongelooflijk veel rommel in het water rondzweeft. Dat kan dan aan mijn foil blijven hangen, wat het verschil kan zijn tussen winst of verlies. Maar erger nog is dat ook dieren verstrikt kunnen raken in het vuil, het opeten en zelfs hierdoor kunnen overlijden. We moeten zorgvuldiger omgaan met afval, en als het dan gaat zwerven, moeten we het samen opruimen. Dat gebeurt nu dus ook met Clean up on Tour. Gezellig samen en goed voor ons leefklimaat.’’

Dat Clean up on Tour een vervolg krijgt, daar bestaat geen twijfel over. Het programma van 2023 is binnenkort te vinden op cleanupontour.nl.

Nieuws & evenementen