Recentelijk is er nieuw onderzoek gedaan naar de effecten van de blauwe ruimte op de leefomgeving. In het onderzoek worden suggesties gegeven om kansen op en nabij het water beter te benutten voor sport, beweging en spel.

Met de blauwe ruimte wordt openbaar toegankelijk oppervlaktewater bedoeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vijvers, plassen en kanalen. Ook de nabije omgeving van het water wordt hiermee aangeduid, zoals stranden, oevers en uiterwaarden. Blauwe ruimte heeft effect op een aantal elementen van de leefomgeving. Gezondheid, zowel mentaal als fysiek, milieu, sport en bewegen en duurzamer gedrag zijn maar een paar voorbeelden van de elementen waar de blauwe omgeving effect op heeft.

Hiernaast is er een aantal aanpassingen die aan de blauwe ruimte gedaan zouden kunnen worden om deze beter te laten faciliteren, stimuleren en uitdagen tot sporten, bewegen en spelen. De exacte voorbeelden staan in het praktijkvoorbeeld van Alles Over Sport.

Het onderzoek naar de blauwe ruimte en de effecten hiervan is nog volop gaande. Zo focussen veel studies zich bijvoorbeeld op de kustgebieden en worden binnenlandse wateren nog veel minder onderzocht. Bekijk het artikel hiernaast voor de volledige uitkomsten van het onderzoek tot nu toe.

© foto boven: Alles Over Sport 

Nieuws & evenementen