De transitie naar uitstootvrij(er) varen vindt niet alleen plaats op de weg, maar ook op het water. Zeilen, roeien, kanoën, kajakken, surfen en tegenwoordig ook suppen zijn van origine in verplaatsing uitstootvrij. Ook komen er steeds meer alternatieven beschikbaar om met een gemotoriseerde boot minder of geen uitstoot te veroorzaken zoals elektrisch en hybride varen of alternatieve brandstoffen.  

Alternatieve brandstoffen

HVO 100, 80, 50 & 30.  

HVO is een hernieuwbare brandstof geschikt voor dieselmotoren. De brandstof wordt gemaakt van plantaardige oliën, afval en reststoffen en heeft een lagere CO2-uitstoot dan diesel. De stoffen die HVO bevat worden met waterstof behandeld. Ook bestaan er verschillende mengvormen. In deze mengvorm wordt de HVO vermengt met fossiele diesel.  Verder is de brandstof geurloos, hernieuwbaar en volledig weersbestendig. Wel wordt het aangeraden om alle nitril-rubber rond de afdichtingen van de motor te vervangen met Viton.  

Waterstof 

Waterstof laadt de accu op wanneer deze leeg dreigt te raken. Waterstofgas kan namelijk worden omgezet in elektriciteit in de brandstofcel waar elektriciteit wordt opgewekt. De accu is aangesloten op een elektromotor die de schroef van de boot aandrijft. Met deze brandstof zijn er geen uitlaatgassen, alleen waterdamp. Verder geeft het geen stank en lawaai en is er lokaal geen CO2-uitstoot. Echter zijn zowel de infrastructuur als het gebruik van waterstof voor varen nog in ontwikkeling. En hoewel het geen CO2 uitstoot is het wel nodig bij de productie, omdat waterstof vaak uit aardgas gemaakt wordt. En desondanks dat er meer energieopslag mogelijk ia dan bij accu’s, kost dit ook meer ruimte dan bij vloeibare brandstoffen.  

GTL 

GTL, wat staat voor Gas to Liquids, is een dieselvariant gemaakt van aardgas. GTL stoot geen fijnstof uit waardoor het duurzamer is dan standaarddiesel. Doordat er minder fijnstof vrijkomt, slijt ook de motor minder snel. Bij het gebruik van GTL komt er geen geur vrij en het is weersbestendig.  

Elektrisch en hybride varen 

Naast deze alternatieven zijn elektrisch en hybride varen ook mogelijkheden. Kijk voor meer informatie hierover op de kennispagina elektrisch en hybride varen.  

Tips voor om meer duurzaam te varen

Naast het soort motor en hoe zuinig deze is, hebben vaarstijl en onderhoud een grote invloed op brandstof energieverbruik en uitstoot. Bewust varen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.  

Nieuws & evenementen