
Schoon oppervlaktewater is van groot belang voor een prettig en vooral veilig verblijf in, op en aan het water. Het lozen van toiletwater in het oppervlaktewater is hierop van negatieve invloed. Toch gebeurt het nog vaak. Hoe toiletwaterlozing anders kan, wordt op deze pagina uitgelegd.
Ondanks dat het al sinds 2009 verboden is, wordt er nog steeds toiletwater met uitwerpselen geloosd in het oppervlaktewater. Dit is een gevaar voor de gezondheid van mensen die tijdens tijdens het watersporten direct contact hebben met het water zoals zwemmers, kanovaarders, suppers, windsurfers en zeilers. Binnen afzienbare tijd zal het verplicht worden om de buitenboordafsluiter in gesloten stand te verzegelen, zodat uitwerpselen niet meer in het oppervlaktewater terechtkomen. Het lozen van alleen urine is wél toegestaan.
Wat wordt er onder verzegeling verstaan?
Bij de verzegeling is het van belang dat er in de leiding tussen het pomptoilet of opvangreservoir en de hoofddoorvoer een afsluiter aanwezig is. De afsluiter wordt in gesloten stand verzegeld. Ook moet het niet mogelijk zijn om bij de afsluiter te komen zonder het zegel te verbreken. Meer details over verzegeling zijn te vinden in het Wijzigingsbesluit verzegeling afvoerleiding toilet pleziervaartuigen.
Als je geen verzegeling wilt dan is het van belang om na te denken over een goed, milieuvriendelijk alternatief dat van toepassing is op jouw situatie.
Wat zijn de alternatieven voor het lozen van toiletwater?
Er zijn verschillende alternatieven voor een pomptoilet aan boord. Deze alternatieven zijn ervoor gemaakt om het zwarte water te scheiden van water wat wel geloosd mag worden of om bij een afvalpunt achter te laten.
Bekijk de video over de werking met de alternatieven voor het lozen van toiletwater:
Urinoir
Een toilet dat uitsluitend wordt gebruikt voor urineren. Dit mag gelijk in het water geloosd worden, omdat het lozen van enkel urine is toegestaan.
Chemisch toilet
Een chemisch toilet is veelal een mobiel toilet met onderin een cassette. In deze cassette zit een chemische vloeistof waarin ontlasting wordt opgevangen. De cassette dient geleegd te worden op een daarvoor bestemde afvalpunten voor chemische toiletten. Deze zijn in vrijwel elke haven en passantenhaven te vinden.
Droogtoilet/ composttoilet
De ontlasting wordt opgevangen in een container. De urine wordt hier vaak van gescheiden om de geur te verminderen. De overblijfselen uit het droogtoilet kunnen bij het restafval. Overblijfselen van een composttoilet kunnen bij het gft-afval.
Vuilwatertank
De vuilwatertank is ingebouwd in het vaartuig en vangt het vuile water op. De tank leegt u vervolgens via een vuilwaterinnamepunt. Deze innamepunten zijn te vinden op de kaartviewer vuilwaterinnamepunten. Als je vuilwaterinnamepunten kent die niet op de viewer staan, kan je deze aanmelden in de melder vuilwaterinnamepunt.
Zuiveringsinstallatie
(In afwachting van goedgekeurde zuiveringsinstallaties)
Deze installatie wordt, net als de vuilwatertank, ingebouwd in het vaartuig. De zuiveringsinstallatie haalt alle ziekmakende bacteriën uit het zwarte water zodat er grijs water overblijft. Nadat dit is gebeurd mag het water geloosd worden in het oppervlaktewater. De zuiveringsinstallatie moet voorzien zijn van een EMCI/DMI of DCI-certificering. Het certificaat geeft aan dat het de ziekmakende bacteriën uit het water haalt en de installatie betrouwbaar blijft. Mocht geen van deze alternatieven geschikt zijn voor jouw situatie, kan je natuurlijk ook altijd gebruik maken van een toilet aan wal. Bekijk de video met uitleg over de verschillende alternatieven. Of de pagina waarop veelgestelde vragen met antwoorden te vinden zijn.