Steeds meer booteigenaren zetten de stap om over te gaan op een elektrische motor. Maar er zijn ook mensen die de uitdaging aangaan om zelf de motor te vervangen. In dit praktijkvoorbeeld deelt Peter Volken Smidt het proces om zijn tweedehands Contest30 uit de jaren ‘70 om te bouwen tot een elektrisch aangedreven kajuitzeilboot.

Door de aankondiging van de subsidieregeling elektrisch varen Zuid-Holland kwam Peter bij ons op de lijn. Hij had namelijk een jaartje eerder zijn zeilboot opgeknapt én een elektrische aandrijving gegeven. Niet alleen dat; hij had het hele ombouwproces vastgelegd. Hij gaf aan dit graag te willen delen om mensen te inspireren en te helpen met hun eigen ombouw. Dit leek ons een uitgelezen kans en we gingen in op zijn aanbod.

Waterrecreatie Nederland wil Peter bedanken voor het delen van zijn ervaringen. In zijn mail schrijft hij open te staan om met mensen in contact te komen over zijn project. Je kunt hem bereiken via zijn Instagram. Mochten andere lezers ook praktijkervaringen hebben om te delen, dan horen wij dat graag.

Lees hieronder de introductie van zijn verhaal. 

Hoe het allemaal begon

Ik wil me allereerst even voorstellen, mijn naam is Peter Volken Smidt. Ontwerper van beroep, vader van 3 dochters en samen met mijn gezin woonachtig in Rotterdam vlak bij de Kralingse Plas. Al sinds mijn vroege jeugd een enthousiaste watersporter waarbij ik altijd had gezegd, van mijn eerste salaris koop ik een boot.

Dat is niet gelukt helaas maar nu de dochters oud genoeg zijn om te kunnen zwemmen besluit ik in 2019 toch op zoek te gaan naar een betaalbare zeilboot. En die vind ik, en wat voor een. Een verwaarloosde Contest30 uit de jaren 70. Hij voldoet precies aan mijn wensen. Het is een opknapper met voldoende slaapplaatsen om er ooit mee op vakantie te kunnen, genoeg kluswerk om mijn ontwerpershart sneller te laten kloppen en een oude Volvo Penta dieselmotor die een lek heeft in het koelelement. Provisorisch laat ik bij aankoop de motor oplappen zodat die thuishaven bereikt.

Met vereende krachten werk ik hard aan het opkalefateren van de boot. De laklaag van de polyester romp is slecht, het onderwaterschip heeft hard nieuwe antifouling nodig en alle elektronica aan boord stamt uit de tijd waarbij gloeilampen de norm was. De bedrading is oud en versleten. Enthousiast begin ik aan de refit van mijn nieuwe droomboot. Grondig wordt de 30 ft volledig ontdaan van de oude verflagen om daarna opnieuw op te bouwen met moderne verfsystemen. Binnen wordt de kluwen van oude elektriciteitsdraden vervangen voor nieuwe en veilige bedrading is het nu LED wat de klok slaat. Navigatie, AIS, windwijzers, NMEA 2000 datakabels, het hele zwikkie zorgt er langzaam maar zeker voor dat de boot zowaar een modern schip begint te worden.

Maar er is nog één ding wat knaagt, die motor. Hoewel de opdracht bij aankoop was, oplappen zodat we Rotterdam halen, ik vertrouw de meer dan 40 jaar oude motor niet, hij rookt en stinkt en wordt veel snel te warm. Mijn enthousiasme over de boot is onverminderd groot dat ik besluit om ook te investeren in een andere aandrijving.

In mijn onwetendheid begint mijn zoektocht naar nieuwe aandrijving bij de traditionele  motorleveranciers. Doordat de huidige Volvo motor schijnbaar een hele compacte motor is met een korte afstand tussen de keerkoppeling merk ik al snel dat een standaard dieselmotor niet gaat passen op de huidige plek in de boot. Ik merk ook dat de leveranciers niet al te enthousiast worden van het ombouwproject.

Getergd zet dit mij aan het denken. Langzaam maar zeker groeit het besef dat het toch wat ouderwetse diesel niet meer de brandstof kan zijn in mijn boot. Ik wil overschakelen op een duurzaam alternatief. Iets wat ik zelf kan plaatsen in de boot, wat ruimtebesparend is en wat onderhoudsvrij is.

Epropulsion

Via een lange zoektocht op internet waarbij ik allerlei opties onderzoek maak ik uiteindelijk de keuze om te gaan voor een elektrische aandrijving. Ik zoek ook iets waarbij ik geen gebruik meer hoef te maken van de oude schroef die soms toch wat water in de bilge binnen laat en beland zo bij de elektromotoren van Epropulsion.

Ik bereken de benodigde capaciteit. De Contest30 is, zoals de naam vermoedt, 30ft lang (9 meter), weegt ongeveer 4500 kg en de huidige 10PK diesel is voldoende sterk om de boot functioneel te verplaatsen. Via allerlei omreken factoren krijg ik het advies om voor een Epropulsion Pod drive 6.0 EVO te gaan. Samen met een Epropulsion E-serie Accu E175 zou ik theoretisch 6 uur op economische snelheid kunnen varen. Dit volstaat voor het gebruik wat ik voor ogen heb met deze boot.

Met een diepe graai in de portemonnee schaf ik het complete pakket aan. Een volle kofferbak met onderdelen gaat richting Rotterdam en na wat tegenslag ligt de boot nu sinds oktober op de kant. Tijd voor de grote verbouwing, ik neem jullie mee in iedere stap tot ik weer vaar.

Lees het volledige verhaal van Peter Volken Smidt.

Nieuws & evenementen