Het aantal sportvissers dat lood vervangt door milieuvriendelijkere alternatieven groeit. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van loodalternatieven in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk is toegenomen in zowel zoet water als op zee.  

Door sportvissers wordt lood gebruikt om de vislijn te verzwaren. Lood is een giftig metaal dat schadelijk is voor het milieu. Er zijn milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar ter vervanging van lood aan de vislijn zoals steen, glas, beton en ijzer.  

Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij Loodvrij 

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)  heeft het Centrum voor Visserij Onderzoek en Wageningen Marine Research een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van lood en loodvrije producten onder sportvissers. De resultaten van dit tweejaarlijkse onderzoek worden gebruikt om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het loodgebruik van sportvissers en die te toetsen aan de ambities van de Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij loodvrij. Deze overeenkomst heeft als doel sportvissers te informeren over loodalternatieven en het gebruik ervan te bevorderen. De overeenkomst is loopt tot eind 2024.  

Uitkomsten van het onderzoek  

In de afgelopen vijf jaar is het gebruik van loodalternatieven onder sportvissers gestegen van 2% naar 14% in zoet water en van 6% naar 19% in zee. Het absolute aantal sportvissers dat in een jaar wel eens met een loodvervanger heeft gevist is gestegen van 116.000 in 2017 naar 311.000 in 2021. 61% van de gebruikers van loodvervangers noemt milieu en gezondheid als belangrijkste redenen. Daarentegen gaf 49% van de vissers die geen loodalternatieven gebruiken aan dat ze deze niet kennen of er geen mening over hebben.  

In 2022-2023 wordt het totale loodverlies in zout water geschat tussen de 23 en 70 ton, en in zoet water tussen de 3 en 8 ton. De groei van het aantal sportvissers in Nederland, samen met de grote betrouwbaarheidsmarges, maakt het moeilijk om een duidelijke trend in het totale loodverlies te bepalen. 

Op de website van Sportvisserij Nederland staat meer informatie over loodvrij vissen. 

Nieuws & evenementen