
Varen door het centrumgebied van Amsterdam wordt uitstootvrij per 1 april 2025. Enkele overgangsmaatregelen met betrekking tot het vignet zijn begin februari vastgesteld.
De gemeente Amsterdam gaat in het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen instellen. De locatie van deze zone is aan het einde van dit artikel aangegeven. In de gemeente Amsterdam valt onder uitstootvrij:
- Boten met elektrische of waterstof aandrijving.
- Boten met handmatige aandrijving.
- Boten met een hybride aandrijving zijn welkom, mits uitstootvrij wordt gevaren in de uitstootvrije zone.
In alle gevallen is een geldig BHG- of doorvaartvignet noodzakelijk.
Overgangsregelingen
Voor de vaarrecreant is het mogelijk om gebruik te maken van een overgangstermijn. Dit geldt alleen als het vignet is aangeschaft vóór 1 april 2025.
Een doorvaartvignet is drie kalenderjaren geldig. Heeft u tot 2028 de tijd nodig om over te stappen op een uitstootvrije aandrijving van uw vaartuig? Zorg dan dat u nog dit jaar, maar vóór 1 april, een nieuw doorvaartvignet aanschaft.
LET OP! Als uw doorvaartvignet in de tussenliggende periode afloopt, zal uw overgangstermijn ook aflopen op die datum. Deze loopt in dat geval niet door tot 2028.
Voor booteigenaren die een BHG-vignet (regulier en abonnementsvignet) hebben geldt een overgangsregeling tot 2030. Mits u op 1 april 2025 in bezet bent van een geldig BHG-vignet en deze tot 2030 blijft betalen.
Uitstootvrije recreatievaartuigen betalen in 2025 in Amsterdam 35 procent minder binnenhavengeld.
LET OP! Wanneer er geen betaling plaatsvindt voor uw BHG-vignet, vervalt het overgangsrecht.
Uitzondering
Vaartuigen die zijn opgenomen in het register van de FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland), behouden in ieder geval tot 1 januari 2030 toegang tot de uitstootvrije zone. Het vaartuig moet tevens in bezit zijn van een geldig vignet.
Uitstootvrije zone
Waar in Amsterdam het verbod geldt is te bekijken op de uitstootvrijezonekaart van de gemeente Amsterdam. De uitstootvrije zone geldt in het centrumgebied, behalve:
- Kostverlorenvaartroute: Westerkanaal – Singelgracht – Kattensloot – Kostverlorenvaart – Schinkel – Nieuwe Meer.
- Amstelroute: Oosterdok – Schippersgracht – Nieuwe Herengracht – Amstel
- De Westelijke Eilanden.
- De Oostelijke Eilanden en de Nieuwe Vaart.
- Het deel in de westelijke Singelgracht van Kattensloot tot Hugo de Grootgracht.
Veel van deze zones zijn onderdeel van veel gebruikte vaarroutes, waaronder de vaarroutes die onderdeel zijn van het BRTN.
© Foto boven: De Stille Boot via Flickr