Als watersport- en recreatieondernemer is het mogelijk om bij te dragen aan natuur en biodiversiteit. Dit biedt meerwaarde voor de gasten, het personeel en de omgeving.  

Watersport- en recreatieondernemers zijn in hoge mate afhankelijk van de natuurlijke omgeving. Dat is namelijk waar de toerist, recreant en watersporter graag zijn vrije tijd doorbrengt. 

Collectief Natuurinclusief  

De ondernemersorganisatie voor jachtbouw, watersport en recreatie HISWA-RECRON is aangesloten bij het Collectief Natuurinclusief dat een actieprogramma heeft opgesteld. Dit actieprogramma heeft een natuurinclusieve samenleving in 2050 als doel. Directeur Geert Dijks van HISWA-RECRON is domeinleider voor de Vrijetijdseconomie.   

Geert Dijks: “Wij werken als HISWA-RECRON graag mee aan het Collectief Natuurinclusief. Want onze ondernemers zitten over het algemeen midden in de natuur. Met hun campings, jachthavens, zeilscholen, bungalowparken, outdooractiviteiten, groepsaccommodaties, noem maar op. Wij zijn afhankelijk van de natuur. Maar de natuur is ook afhankelijk van ons. Wij moeten zorgen voor verantwoorde recreatie in de natuur. Mijn uitgangspunt is verder dat je de natuur ook mensinclusief moet ontwikkelen. Je kunt niet doen alsof we in een land zonder mensen leven.” 

Training Natuurinclusief ondernemen  

Ondernemers die graag willen bijdragen aan natuur en biodiversiteit hoeven niet het wiel zelf uit te vinden. Er zijn genoeg trainingen en cursussen die te volgen zijn. Bijvoorbeeld de inspiratietraining ‘Natuurinclusief Ondernemen’ die is ontwikkeld door IVN Natuureducatie in samenwerking met Green Key. Met de training leren ondernemers hoe ze binnen- en buitenruimtes, het recreatieaanbod en de communicatie kunnen vergroenen.  

© Foto boven: Agnes Monkelbaan, Wikimedia Commons

Nieuws & evenementen