Gemeente Amsterdam heeft een handboek gepubliceerd waarin concreet is uitgewerkt hoe bruggen en kademuren op een natuurinclusieve manier gebouwd en hersteld kunnen worden.
In het handboek is het Amsterdamse beleid en de wetgeving op het gebied van natuurinclusief bouwen opgenomen. Door natuurinclusief te bouwen aan bruggen en kademuren worden de natuurwaarden op en in de bruggen, kademuren, het omliggende maaiveld en grachten behouden en versterkt. Dit draagt bij aan een goede ecologische waterkwaliteit, én steden die toekomstbestendig en klimaatadaptief zijn.
Praktijkvoorbeeld Amstelstroombrug
De Amstelstroombrug is een icoonproject voor natuurinclusiviteit en werd opgeleverd in mei 2022. De brug vormt de entree van de A2/A10 naar het Amstelkwartier, bovendien is het een belangrijke schakel in het ecologische netwerk van Amsterdam.
Overal in de brug zijn plekjes gemaakt waar vogels, vissen, vleermuizen en insecten kunnen schuilen, eten of nestelen. Deze verblijfplaatsen zijn integraal opgenomen in de constructie. De brug heeft een insectvriendelijke middenberm, schanskorven op de waterbodem voor vissen en vogelvoorzieningen in de pijlers. Volgens de landschapsarchitecten van de brug biedt de Amstelstroombrug onderdak aan minimaal 20 lokale diersoorten.
Afbeelding via Smartland VenhoevenCS
Handboek breed toepasbaar
Het Amsterdamse Programma Bruggen en Kademuren is verantwoordelijk voor het monitoren, herstellen en waar nodig vervangen van ruim 200 kilometer kademuren en 830 verkeersbruggen. De omvang van dit programma leent zich goed voor om natuurinclusiviteit op uiteenlopende projecten toe te passen. Vanwege de omvangrijkheid van het project, is het idee ontstaan voor een handboek.
Het handboek ‘Natuurinclusieve bruggen en kademuren’ is een technische uitwerking, waarvan sommige tot op bestekniveau zijn uitgewerkt. Daarom is het niet alleen bruikbaar voor de gemeente Amsterdam, maar ook voor andere gemeenten en beheerders van bruggen en kademuren. De verzamelde kennis is ook toepasbaar op andere natuurinclusieve projecten . Bovendien is er naast vernieuwing ook aandacht voor levensduurverlening.
Volgens Marije Langstraat, adviseur bij By Nature, is er verder aan “alle relevante en geldende eisen voldaan. Van de juridische kaders tot beleidskaders van de gemeente, tot de Unesco eisen die aan de beschermde kademuren gesteld worden én afspraken met uitvoerende en beherende partijen.”
© Foto boven: Gemeente Amsterdam