http://cleanupxl-opruimen-op-het-strand

Tijdens opruimacties in 2022 heeft de samenwerkingsorganisatie CleanUpXL ruim 100.000 kilo afval uit de Wadden- en Noordzee kunnen halen. De bergers troffen veel spullen van de MSC Zoe, die vier jaar geleden containers verloor.

Verder werden er veel balen nylon, delen van containers, veel vistuig en visnetten, een trailer en een as van een vrachtwagen, veel rubberen banden, een boei, kabels, veel buizen van 12 meter lang en een doorsnede van een meter, touwen en verfbussen aangetroffen. De duikers doken elektriciteitsdraden, een tl-buis, een volledige koplamp. pannen, badjassen inclusief ceinturen, dikke fleecekleden met diverse prints, een fles olijfolie, onderdelen van wasrekken, kabelbomen, lappen stof en rubberen banden en riemen op.

Dagelijkse bedreiging

Projectleider Ellen Kuipers: “De zee is weer heel wat zooi armer, zo kunnen we wel stellen. Maar we zijn nog (lang) niet klaar. Er ligt nog steeds ontzettend veel afval, zo hebben we ook nu weer kunnen vaststellen. En dat betekent een dagelijkse bedreiging voor de mooie en kwetsbare waddennatuur.”

Jutten

CleanUpXL organiseerde begin 2022 samen met ikjut.nl een aantal dagen jutten op de stranden van Terschelling. In deze tijd van het jaar ligt er vaak veel rotzooi in de natuur. Dit afval is daar beland door de na najaarsstormen en het afval wordt minder snel opgeruimd. Simpelweg omdat er ook minder mensen op het strand zijn en opruimen in deze koude, winderige periode van het jaar.

CleanUpXL

Het project CleanUPXL is in september 2021 gestart. Naar aanleiding van de ramp met de MSC Zoe hebben de Waddenvereniging, Stichting de Noordzee en de Friese Natuur- en Milieufederatie een project gehonoreerd gekregen van de Nationale Postcode Loterij. Daarin werken ze onder andere samen met Stichting Duik de Noordzee Schoon, BDS-Harlingen en Friendship Offshore BV. De doelstellingen van het project zijn aanvullend op wat al gebeurd: opruimacties door vissers, vrijwilligers en andere organisaties: 800.000 kilo rommel uit zee bergen, de containervaart veiliger maken en leren van deze containerramp. Lees meer over CleanUpXL.

© foto boven: CleanUpXL

Nieuws & evenementen