Afgelopen zaterdag 7 oktober vond de officiële doop van de Groen D3Aak plaats tijdens het C the Future evenement van MAAK Haarlem. De Groene D3Aak is een geprinte sloep gemaakt van gerecycled plastic uit de plastic soep van onze oceanen. 

7 jaar geleden begon het verhaal van de D3Aak bij Boyan Slat, die zich inzette om de plastic soep uit onze oceanen te verwijderen. Hij kwam met de vraag waar al dat verzamelde plastic eigenlijk heen ging bij Léon Wokke. Dat kwam allemaal op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Dit moest anders volgens Léon en besloot te proberen een boot te maken van het afvalplastic. Dit bleek nog een hele uitdaging. Gelukkig vond het een partner, HB3D, om te ondersteunen bij het ontwerpen en printen van de eerste prototypes.

In 2018 maakte wij al kennis met Léon in het Innovation Lab van de HISWA. Daar werd toen een miniatuur getoond van de D3Aak. Begin vorig jaar vond een proefvaart van de D3Aak plaats. Als u benieuwd bent hoe dat is gegaan kunt u het stuk nalezen en de video nakijken op de website van Waterrecreatie Nederland. Het was dus een lange reis van eerste idee naar een compleet eindproduct.

Na 7 jaar is de eerste D3Aak sloep een feit! Dankzij het gebruik van een 3D-printtechnologie en het gebruik van gerecycled plastic hebben zij een duurzame sloep ontwikkeld. Hiernaast is de D3Aak voorzien van een elektrische motor die via het stopcontact kan worden opgeladen.

Meer informatie is te vinden op de website van D3Aak.

© foto: D3Aak

Nieuws & evenementen