De vijfde dag (5 april) van de Week van de Duurzame Waterrecreatie staat in het teken van het voorkomen en opruimen van zwerfvuil. Lees over inspirerende voorbeelden en kijk wanneer jij mee kan doen aan een opruimactie.

Interview De Grachtwacht

Biologen en onderzoekers Liselotte Rambonnet en Auke Florian Hiemstra organiseren zogenoemde ‘clean-ups’. Een groep vrijwilligers trekt er iedere zondag in kano’s op uit om zwerfvuil uit de grachten te vissen. Het project, met de naam ‘De Grachtwacht’, begon kleinschalig tijdens de coronapandemie, maar heeft inmiddels serieus vorm gekregen. Lees meer over het belang van hun acties en het advies dat zij geven aan de recreatievaart in het interview met De Grachtwacht.

Opruiminitiatieven

Op land en in het water is veel zwerfvuil te vinden. Voor een groot deel bestaat dit zwerfvuil uit kunststofafval. Dit kunststofafval in zee heet ook wel plasticsoep. Om in actie te komen tegen deze plasticsoep door zwerfvuil uit het water te halen worden er verschillende schoonmaakacties door het hele land georganiseerd. Onderstaand een overzicht van opruimacties zowel op als langs het water:

Clean up on Tour
Datum: Verschillende data in 2023
Locatie: Verschillende locaties
Georganiseerd door: Watersportverbond 
Vang5
Datum: Hele jaar door
Locatie: Door het hele land
Georganiseerd door: Sportvisserij Nederland 
Suzuki Marine Schoonmaakdag
Datum: Nog niet bekend
Locatie: Nog niet bekend
Georganiseerd door: Suzuki Marine 
Sup It Up & Trashwalk
Datum: 28 april
Locatie: Alkmaar
Georganiseerd door: El Kombi 
River Sunday
Datum: Elke eerste zondag van de maand
Locatie: Door het hele land
Georganiseerd door: River Cleanup 
Boskalis Beach Clean Up Tour
Datum: 1 t/m 15 augustus
Locatie: Verschillende locaties langs de kust
Georganiseerd door: Stichting de Noordzee 
De Grachtwacht
Datum: Wekelijks vanaf 4 maart
Locatie: Leiden
Georganiseerd door: De Grachtwacht 
Supmissions 2023
Datum: Verschillende data in 2023
Locatie: Het Dolhuys, Haarlem
Georganiseerd door: Supmission 
Kaagschoonmaak
Datum: 10 april
Locatie: Park Groot Leerust, Warmond
Georganiseerd door: Warmondse
Schippertjesdag
 
Sloep-Cleans-Up
Datum: juli en augustus 2023
Locatie: Door het hele land
Georganiseerd door: Daemes & Heeren,
Hoogheemraadschap van Rijnland, Clean Sup, Suzuki Marine

Opruimen van plastic

De beste manier om plastic in het milieu te bestrijden is voorkomen dat het erin belandt. Maar als het plastic wel in het milieu beland dan moet dit opgeruimd worden. Er zijn al veel slimme methoden en systemen ontwikkeld om plastic uit het milieu te halen. Hoe dichter dit bij de bron wordt gedaan, des te effectiever. De Plastic Soup Foundation heeft verschillende manieren voor het opruimen van plastic op een rij gezet en verdeeld over de categorieën: detectiesystemen, natuurlijke organismen, uit zee, uit zoetwateromgeving- of stromen en van land.  

Innovator interview Waste Shark

In onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Australië en verschillende plekken in Europa wordt de innovatieve schoonmaakrobot WasteShark al ingezet om drijfvuil uit het water te vissen. Sinds 2022 ‘zwemt’ er ook één door de grachten van Zaanstad, de eerste in Nederland. In de reeks interviews met innovators zijn bedenker van Waste Shark en CEO van RanMarine Technology Richard Hardiman en adviseur Peter Kwakernaak geïnterviewd. Lees meer over de Waste Shark in het interview 

 

Nieuws & evenementen