http://groene-d3aak-prototype-haarlem

In Haarlem is begin januari de eerste proefvaart met het prototype van de 3D-geprinte aak gehouden. De Haarlemmer Léon Wokke werkte vijf jaar aan de boot. De ‘maiden-trip’ was bedoeld om data te verzamelen voor de verdere optimalisatie van het productieproces.

Groene D3aak

Al in 2018 maakten we kennis met Wokke in het Innovation Lab van de HISWA in de Amsterdamse RAI. Daar toonde hij een miniatuur prototype van de D3Aak, zoals hij het noemde. Het eerste prototype op ware grootte is met goedkeuring van het Koninklijk Huis ‘De Groene D3Aak’ gedoopt.

De miniatuur van de D3Aak in 2018

Duurzaam

Wokke werkt al jaren aan het vaartuig: “Tijdens SAIL in 2005 bezocht ik het zeilschip van Wubbo Ockels wat mij op het pad bracht van de D3Aak. Daar ontstond het idee om een duurzame, recyclebare en milieuvriendelijke sloep te ontwikkelen. Iets wat toen, en eigenlijk nu nog niet, echt bestaat. En na het zien van Boyan Slatt met zijn ocean clean up project bij de DWDD wist ik het zeker. Ik wil een sloep van gerecycled plastic gefabriceerd met een 3D printer. Van plastic uit het water naar een mooi product op het water. En zie hier het resultaat.”

De eerste proefvaart werd door NH Nieuws ook op video vastgelegd. Wokke is tevreden: “De data die we hebben kunnen verzamelen tijdens de proefvaart gebruiken voor de optimalisatie van het productieproces. Zo dat we in de zomer van 2022 kunnen varen met de eerste serie de Groene D3Aak!”

© foto boven: D3Aak

Nieuws & evenementen