http://biocomposiet-brugdeel-Ritsumasyl

De eerste ‘biocomposiet’ fietsbrug in het openbare wegennet nader zijn voltooiing. Op 22 oktober jl. is het beweegbare deel van de biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl met een grote kraan op z’n plek gehesen. De komende weken vinden er nog afbouwwerkzaamheden plaats.

Begin dit jaar werd in het seminar D.R.I.V.E. – ÚS NATOERal getoond wat er allemaal aan de bouw van de ciculaire brug vooraf ging. De operatie trok veel bekijks: Eerst is het 32 meter lange biocomposiet brugdeel al over de weg van Breukelen naar Leeuwarden vervoerd en daarma met een ponton naar de locatie over het Van Harinxmakanaal gevaren.

Op afstand bediend

Het was nog een secuur werk voordat het dek op de pijler lag. De komende weken vinden de de laatste werkzaamheden plaats. Als de werkzaamheden klaar zijn, wordt de brug eerst lokaal bediend en later op afstand via de brugwachters in het Swettehûs.

Circulaire economie

Op weg naar een volledig circulaire economie slaat de provincie Fryslân hiermee een innovatieve weg in. De fietsbrug heeft een beweegbare, vrije overspanning van 22 meter en – inclusief de aanbruggen – totaal 66 meter biocomposiet wegdek.  De provincie Fryslân en marktpartijen hebben samen met GreenPAC (samenwerking hogescholen) en TU Delft, universiteiten Leuven en Osnabrück als team voortvarend gewerkt aan deze brug. Het resultaat: de eerste biocomposiet fietsbrug in het openbare wegennet.

Bron en foto: Provincie Fryslân

Nieuws & evenementen