http://goeree-overflakkee-kitesurfers-header

Van 10 tot 14 oktober is het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee het toneel voor het watersportevenement DAM-X plaats, georganiseerd rondom het Europees Kampioenschap freestyle windsurfen.

Het gebied is in trek bij zowel natuur- als watersportliefhebbers, zo schrijft de gemeente in een persbericht: jaarlijks trekt het eiland 1,3 miljoen bezoekers, onder wie tienduizenden windsurfers.

Duurzaam eiland

Duurzaamheid is een belangrijk thema op het eiland. Het strand van Ouddorp is niet alleen het schoonste strand van Nederland, de stranden op het eiland krijgen ook (inter)nationale waardering. Zo werd de kuststrook in maart door Green Destination top 100 benoemd tot beste duurzame kustbestemming wereldwijd. Het eiland heeft een QualityCoast Platina Award en is in 2020 volledig energieneutraal.

In mei van dit jaar werden de stranden bij Ouddorp en de Brouwersdam en diverse jachthavens bekroond met acht Blauwe Vlaggen. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die staat voor schoon en veilig (zwem)water, mooie natuur, goede sanitaire voorzieningen en een gezond milieu.

DAM-X

Van 10 tot 14 oktober 2018 vindt op Goeree-Overflakkee het jaarlijkse watersportevenement DAM-X plaats, georganiseerd rondom het Europees Kampioenschap freestyle windsurfen.

Tijdens DAM-X, een initiatief van Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam, kan iedereen eenvoudig kennis maken met watersporten als windsurfen, zeilen, suppen en bodysliden. Professioneel freestyle windsurfers laten hun talent zien tijdens de finale van ‘The European Freestyle Pro Tour’. Dit jaar wordt tevens de eerste editie van het WK Freestyle Windsurfen voor jeugd tot 16 jaar en 18 jaar gehouden.

Trainingsprogramma voor jong talent

Op Goeree-Overflakkee is door de organistoren van DAM-X een trainingscentrum opgericht. Jonge talenten, in de surfwereld ook wel ‘rookies’ genoemd, krijgen hier de kans om door te groeien tot professioneel windsurfer. Ook worden jonge kinderen via het ‘GO 4 Water’-programma gestimuleerd om meer te bewegen en te sporten. Zo krijgen ze de kans om kennis te maken met diverse watersporten. Getalenteerde kinderen krijgen via ‘GO 4 Water’ de kans om door te gaan als rookie.

Nieuws & evenementen