Het studententeam Solar Boat Twente heeft afgelopen studiejaar hard gewerkt om een nieuwe boot te produceren die vaart op zonne-energie. Op 23 april was het zover, in het Wilminktheater presenteerde het team de boot aan de buitenwereld.    

Tijdens dit evenement werd, naast de presentatie van de boot, ook verteld over de geschiedenis van het team.  De nieuwe boot is dit jaar gecreëerd is door de 17 studenten. Naast de onthulling boot werd ook de nieuwe naam werd uitgelegd. “Deze nieuwe boot noemen wij Lumina, naar het Latijnse woord ‘Lumen’, wat licht betekent.” vertelt teammanager Vera Ottens. “Het zonlicht zorgt ervoor dat wij vooruit kunnen varen, maar wij geloven dat dit zonlicht ook een pad naar een groenere toekomst voor ons verlicht waar ‘Lumina’ ons mee zal helpen.” Daarnaast vertelden de twee elektrische engineers van het team over de technische uitdagingen die het team de afgelopen acht maanden heeft gehad. Hoe het team zelf de romp heeft gemaakt van carbonvezel, het draagvleugel systeem heeft verbeterd en zij het zonlicht gebruiken om op duurzame energie te varen. 

De presentatie werd afgesloten met het persoonlijke verhaal van twee andere teamleden. Hoe ze terugkijken op het begin van het team – startend met 17 vreemden die nu samen een hecht team vormen – hoe de eerste oefenrace niet altijd soepel liep en hoe ze het– productieproces hebben ervaren. Aansluitend vond nog een netwerkmoment plaats waar alle luisteraars de boot van dichtbij konden bekijken en al hun vragen aan de teamleden konden stellen. 

Over Solar Boat Twente

Solar Boat Twente is een team van 17 studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion dat elk jaar een nieuwe boot ontwerpt, ontwikkelt of optimaliseert. Het doel is dat de studenten op een milieubewuste manier zich ontwikkelen op technisch en persoonlijk vlak. Sinds september is het zevende team van Solar Boat Twente de uitdaging aangegaan om een nieuwe zonneboot te produceren; daarmee hoopt het team de concurrentie te verslaan bij verschillende races aankomende zomer.  

Innovatie voor inspiratie

Een doel dat Solar Boat Twente ook omarmt is het inspireren van de maritieme sector. Deze sector is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 2% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ze willen aan de hele wereld laten zien dat een groep studenten het varen op zonne-energie efficiënt en rendabel kan maken. 

Races

Nu de boot onthuld is, zal het team verder gaan met de voorbereidingen voor het raceseizoen. Allereerst zullen ze in actie komen tijdens het NK GroenLeven zonnebootrace in het Friese Akkrum tijdens het Hemelvaartsweekend. Daarna zal het team afreizen naar Monaco voor de Monaco Energy Boot Challenge. 

De voortgang van Solar Boat Twente en haar races is te volgen via de website www.solarboattwente.nl. 

 

© Foto boven: Solar Boat Twente

Nieuws & evenementen