Bij het vervoeren van goederen en ecotoerisme, wordt gedacht aan verduurzaming. Een voorbeeld hiervan is de tjalk ‘De Vrijbuiter’. 

De Vrijbuiter is een erfgoedschip (een platbodem) die onderdeel is van de Groene Zeeuwse Compagnie. De ombouw van dit schip is een demonstratieproject die aantoont dat door elektrificatie de vrijbuiter zal voldoen aan de gestelde klimaatdoelen in Nederland. De ervaringen op het gebied van techniek, ombouw, financiering, organisatie en planning die aan de hand van dit project worden opgedaan, zal worden gebruikt om de elektrificatie van meer erfgoedschepen (specifiek platbodems), in betere banen te leiden.  Hierover hebben zij ook gesproken op de bijeenkomst van Impuls Zeeland in oktober 2023. 

De Groene Zeeuwse Compagnie bestaat momenteel uit vijf historische zeilschepen. Zij willen de eerste groene vloot van historische schepen worden die wordt ingezet voor het duurzaam vervoeren van streekproducten. De Vrijbuiter dient als het voorbeeldschip van de Groene Zeeuwse Compagnie.  

Het ombouwproces 

In 2021, nog tijdens de lockdown, zijn de eerste verbouwingen aan de Vrijbuiter begonnen. Het doel hierbij was om het schip te verduurzamen. Dit is onder andere gebeurd aan de hand van nieuwe elektra en windmolens aan boord die (een deel van) de benodigde energie opwekken. In het begin van 2023 kwamen daar ook nog een hermotorisering, een elektromotor een nieuwe mast/giek bij.  

Inmiddels wordt de verduurzaamde Vrijbuiter naast de vrachttochten ook ingezet voor ecotoerisme en kan er meegevaren worden aan boord. Daarnaast wordt het schip gebruikt voor educatiedoeleinden en als varend podium, waarbij je kunt denken aan muzikale zeiltochten of een film die op de zeilen afgespeeld wordt. Al deze activiteiten worden gevoerd vanuit de Zeeuwse Delta.  

Het hele verhaal van de Vrijbuiter en informatie over de tochten die zijn maken is te vinden op de website van de Vrijbuiter.  

Lees het vorige artikel in de serie: ‘Elektrificeren van een Contest30’

© foto boven: de Vrijbuiter

Nieuws & evenementen