Op 10 oktober 2023 organiseerde Impuls Zeeland een inspiratiebijeenkomst waterrecreatie. Tijdens deze bijeenkomst lag de focus op verduurzaming van waterrecreatie. Onder begeleiding van Marleen Maarleveld (Waterrecreatie Nederland) vertelden verschillende experts over hoe de sector verduurzaamd kan worden. Van jachthaven tot surfschool of verhuurbedrijf, de gehele waterrecreatiesector was goed vertegenwoordigd. 

Gepresenteerde verhalen

Hieronder is een kort overzicht van de gepresenteerde verhalen te vinden.

  • De Vrijbuiter

De Vrijbuiter is een tjalk die een groene koers vaart door de Zeeuwse delta. Hiernaast wordt er op De Vrijbuiter gepionierd met een elektromotor en zelfopgewekte energie. Verder volgde er toelichting over hoe zij inspelen op ecotoerisme.

  • De Stille boot 

Inmiddels is De Stille boot expert op het gebied van elektrisch varen. Zij duiden de noodzaak van elektrificatie binnen de pleziervaart en laten met voorbeelden zien dat elektrisch varen niet nieuw is. De voorbeelden bevinden zich op verschillende vaartuigen wereldwijd zoals sloepen, werkboten en catamarans.

  • WSV BRU

De jachthaven van Bruinisse is circulair aan het renoveren. Dit doen zij onder anderen door de levensduur van bestaande producten te bepalen en de juiste leveranciers en uitvoerders te vinden voor deze klus.

  • Arpafly 

Arpafly liet met hun fietssup een manier zien om op een duurzame manier de Zeeuwse water te beleven. Naast dat deze fietssup een groene manier is om te recreëren, is deze ook duurzaam gebouwd. Daarnaast is het een unieke manier om het water te beleven.

  •  Brouwershaven 

Watersportvereniging Brouwershaven, gelegen aan de Grevelingen, was één van de eerste Zeeuwse jachthaven met een elektrische laadpaal. Het plaatsen daarvan ging echter niet zonder slag of stoot. Hierover werd meer gedeeld.

  • Provincie Zeeland 

De Provincie Zeeland gaf verduidelijking over hoe de transitie naar duurzaam varen wordt aangepakt. Verder werd er informatie gedeeld over de nationale agenda laadinfrastructuur en maatregelen die de Provincie Zeeland neemt om het varen in Zeeland te verduurzamen.

  • Agrisnellaad

Naast deze sessies werd er ook een kijkje genomen bij de elektrische laadpaal van Agrisnellaad bij Delta Marina. Hierbij werd er verteld wat er komt kijken bij de installatie en wat de mogelijkheden zijn.

Samenvatting

Tijdens de sessies was Steven Bouwens van Visueel Vergaderen aanwezig om de dag visueel vast te leggen. De illustratie is hieronder te vinden.

 

© Visuele samenvatting: Steven Bouwens/ Visueel Vergaderen 

© tekst: Impuls Zeeland 

Nieuws & evenementen