Vanaf donderdag 23 mei tot en met woensdag 29 mei vond de Week van de Duurzame Waterrecreatie plaats. Vandaag sluiten we deze week af met een oproep aan iedereen om na te denken over wat u zelf kunt doen om uw waterrecreatie activiteiten te verduurzamen. In dit artikel leest u terug wat er deze week allemaal aan bod is gekomen.

Gedurende de afgelopen week zijn er verschillende updates uitgevoerd aan bestaande onderdelen, zoals vernieuwde infographics en kaartviewers. Daarnaast zijn er ook nieuwe infographics, kennispagina’s, enquêtes en kaartviewers op de website verschenen.

Openingsdag

De Week van de Duurzame Waterrecreatie is gestart met een oproep voor het inzenden van duurzame waterrecreatie foto’s. De mooiste inzending maakt kans op een print van het favoriete watersportgebied van de inzender. Het is nog mogelijk om uw foto in te sturen. Daarnaast zijn de nieuwe enquêtes over duurzame waterrecreatie voor beheerders en beleidsmakers gelanceerd. De enquête heeft als doel om de beheer- en beleidsdoelen van organisaties op het gebied van duurzame waterrecreatie in beeld te brengen.

Het verduurzamen van jachthaven en verenigingen

Er zijn diverse subsidies beschikbaar die jachthavens en verenigingen kunnen aanvragen om te verduurzamen. Een overzicht van enkele van deze subsidies vindt u in onze kennisbank. Daarnaast zijn er ook verschillende regionale subsidies beschikbaar. Voor informatie over deze subsidies kunt u de websites van uw gemeente of provincie raadplegen.

Eerder zijn wij gestart met een serie artikelen over de verduurzaming van verenigingen. Deze serie willen wij graag uitbreiden en zijn daarom op zoek naar verenigingen en havens die een verduurzamingstraject (hebben) doorlopen en hun ervaringen hierover willen delen. Bent u onderdeel van of kent u een vereniging of haven die binnenkort gaat verduurzamen of dit net heeft gedaan? Neem dan contact met ons op via info@duurzamewaterrecreatie.nl.

Elektrisch varen

Elektrisch varen is zowel schoner als stiller. Om kennis te maken met elektrisch varen, konden geïnteresseerden op verschillende locaties in Nederland proefvaren met diverse elektrische boten. Heeft u de proefvaardag gemist? Geen probleem, op 29 en 30 juni kunt u deelnemen aan de Duurzaam Varen Dag in Amsterdam. Aanmelden kan via de website van Coalitie Duurzaam Varen.

In Nederland zijn er momenteel meerdere electric-only routes en emissievrije zones op het water. Daarnaast zijn er routes en zones die binnenkort als electric-only of emissievrij worden aangeduid. U kunt de locaties van deze gebieden bekijken in de nieuwe kaartviewer electric only routes en emissievrije gebieden. De kaartviewer bevat ook een melder waarmee u nieuwe electric-only routes en emissievrije zones kunt melden als deze nog niet zijn opgenomen.

Er is een nieuwe infographic beschikbaar over elektrisch en hybride varen. Deze infographic biedt informatie over wat elektrisch en hybride varen inhoudt, de voordelen en de nieuwste ontwikkelingen. Meer gedetailleerde informatie vindt u op de nieuwe kennispagina over elektrisch en hybride varen. 

HVO en waterstof

HVO100 is een praktisch CO2-neutraal alternatief voor diesel. Experts spreken over een duurzame, fossielvrije brandstof voor dieselmotoren, die wordt gewonnen uit voornamelijk plantenresten, afval- en restgrondstoffen en ander organisch materiaal. Om meer inzicht te krijgen in het gebruik van deze brandstof onder waterrecreanten, is er een enquête opgesteld. Daarnaast is er op woensdag een bijeenkomst georganiseerd met als thema bewustwording en communicatie rondom HVO. Meer informatie over varen met HVO vindt u in de nieuwe infographic ‘Varen met HVO’. Bovendien is de kaartviewer met HVO100-tanklocaties nu aangevuld met locaties voor HVO50, HVO30 en HVO20.

Naast de infographic over Varen met HVO, zijn op deze dag ook de infographics over ‘Bewust varen’ met tips om het brandstofverbruik te verminderen door gebruik te maken van de tips over onderhoud en vaarstijl en  ´Varen op Waterstof´ online verschenen.

Duurzaam bootonderhoud

Een goed onderhouden boot gaat langer mee, is veiliger, heeft minder kans om het water en de omgeving te vervuilen en verbruikt minder brandstof en/of energie. Lees meer over duurzaam bootonderhoud in de nieuwe infographic ‘Duurzaam bootonderhoud’ of bezoek de kennispagina met tips voor duurzamer bootonderhoud.

Schoon water en omgeving

Schoon oppervlaktewater is van groot belang voor een prettig en vooral veilig verblijf in, op en aan het water. Het lozen van vuil toiletwater is van negatieve invloed hierop. Om meer te weten te komen over de alternatieven is er een infographic en een kennispagina beschikbaar. Daarnaast zijn we een videoserie gestart waarin verschillende alternatieven worden uitgelicht: op het instagramaccount van Duurzame Waterrecreatie vindt u de eerste video’s uit deze serie.

Afsluiting en oproep tot duurzaam doen

Afgelopen week is er veel informatie op deze website verschenen over hoe je kunt bijdragen aan de verduurzaming van waterrecreatie. Voorbeelden zijn de overstap van diesel naar HVO, het opruimen van zwerfvuil, het opvangen van toiletwater in een droogtoilet, en de keuze voor een duurzamere antifouling. Weet u al welke veranderingen u gaat doorvoeren om dit watersportseizoen duurzamer te recreëren? We horen het graag! Deel uw voorbeelden met info@duurzamewaterrecreatie.nl.

Voor de inhoud van deze week staan wij altijd open voor suggesties. Heeft u dus ideeën of suggesties, neem dan contact met ons op via info@duurzamewaterrecreatie.nl.

Wilt u verder op de hoogte blijven van het nieuws op het gebied van duurzame waterrecreatie, meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Nieuws & evenementen