http://fluss-zeilschip-zuiveringsinstallatie

Het lozen van ‘zwart’ toiletwater vanaf recreatieboten is al sinds 2009 verboden. Binnenkort wordt hier een ‘verzegelingsplicht’ aan toegevoegd, waardoor het lozen ook echt onmogelijk moet worden. Veel booteigenaren zoeken naar goede, passende alternatieve oplossingen.

Daar lijkt binnenkort een nieuwe aan te worden toegevoegd. Een alumnus van de TU Delft ontwikkelt een nieuw compact zuiveringssysteem met de naam Fluss, dat het toiletwater naar eigen zeggen zelfs iets té schoon maakt. Op de website van de TU Delft staat een interview met Lucas Veel, de bedenker van het nieuwe zuiveringssysteem.

Lucas Veel: “Normaal gesproken doe je masteronderzoek met begeleiding van een PhD-student. Ik had die hulp niet en moest alles zelf uitzoeken. Daardoor had ik veel vrijheid om een werkende kleinschalige zuiveringsmethode te onderzoeken.”

Twee stappen

Een jaar lang dook Veel het lab in, waar hij de zuivering van het vuilwater in twee stappen uitprobeerde. “Het vuile water is een bruine drab”, zegt hij. “De eerste stap is om daar de vaste stoffen uit te halen. Dan houd je uiteindelijk een soort hockeypuck over, een vaste schijf. Die kun je goed en compact opslaan.”

De overgebleven stroom moet gedesinfecteerd worden voordat deze het oppervlaktewater in mag. Dit testte Veel in het lab met uv-desinfectie: het bestralen van de stroom met uv-licht. Dat doodt ziekteverwekkers. “Deze techniek maakte het vuile water zelfs iets té schoon”, zegt Veel. “We zaten ruim onder de maximale bacterieconcentraties die in de wet staan. Dat betekent dat we een iets makkelijkere manier van zuiveren kunnen gebruiken.”

Patentaanvraag

Welke stap wordt dan geschrapt? “Onderzoek in Friesland wees uit dat het effect van de watersport op het gehalte voedingsstoffen in het water te verwaarlozen is’’, zegt Veel. Voedingsstoffen komen voornamelijk uit de vaste delen van de ontlasting. Door deze niet meer uit het vuile water te halen, wordt het systeem een stuk compacter en goedkoper. “Het wordt wel lastiger om alle bacteriën uit het water te doden, want uv-licht dringt niet goed door vaste stoffen heen. Gelukkig hebben we daar iets op gevonden. Wat dat precies is, kan ik vanwege de patentaanvraag niet zeggen.”

De zaken lopen inmiddels. Veel is afgestudeerd en heeft begin 2022 met Gert Nützel het bedrijf Fluss opgericht. Samen proberen ze het compacte zuiveringssysteem verder te ontwikkelen. Fluss kreeg daarvoor een innovatielening van 150 duizend euro, werd in juni uitgebreid met een derde medewerker en begint dit jaar aan een marktpilot. “We maken een aantal prototypes die we proberen te verkopen en installeren. Vervolgens kunnen we hopelijk opschalen.”

Even geduld

Toch zijn er wat kanttekeningen. Voor de marktpilot is afgerond en een definitief systeem op de markt komt, is Fluss ruim een jaar verder, zegt Veel. “Misschien zijn er tegen die tijd ook andere systemen op de markt. Die concurrentie vind ik niet erg. Het biedt ons de kans te bewijzen dat wij het beste systeem hebben.”

Lees het hele interview met Lucas Veel van Fluss op de website van de TU Delft.

Nieuws & evenementen