Recreanten op de Nieuwkoopse Plassen kunnen gebruik maken van een tweede drijvend toilet. Het toilet bestaat uit een ponton met daarop een klein gebouw met urinoir en toiletpot. De voorziening heeft de naam ‘Drijfgemak’ gekregen.  

Initiatief van het Gebruikersplatform Nieuwkoopse Plassen 

Het project ‘drijvende toiletten’ is een initiatief van het Gebruikersplatform Nieuwkoopse Plassen (GPN). Het project had als doel om de drie verouderde toiletgebouwen op de Nieuwkoopse Plassen te vervangen door modernere toiletten. De gemeente steunde het initiatief van GPN en heeft middelen vrijgemaakt zodat de toiletten met subsidie konden worden gerealiseerd.  

Locaties van de drijvende toiletten 

In 2019 is het eerste drijvende toilet in gebruik genomen bij de vrije aanlegplaats tegenover Strand Zomer. Het aantal dagrecreanten op die plek groeide gestaag en ook de Scouting kampeert daar vaak. Bij de start van het watersportseizoen 2023 is er een tweede toilet bijgekomen bij de vrije aanlegplaats het Brampjesgat. De toiletten kunnen ook verplaatst worden, bijvoorbeeld bij evenementen. In het winterseizoen worden de toiletten weggehaald en opgeslagen waardoor onderhoud eenvoudig uitgevoerd kan worden.  

Verbeterde hygiëne 

Vooral de verbeterde hygiëne wordt als positief ervaren door de gebruikers. Ten opzichte van de oude toiletgebouwen kunnen de nieuwe toiletten doorgespoeld worden en zijn daardoor veel hygiënischer en makkelijker schoon te houden. Het onderhoud, legen en schoonmaak wordt door de gemeente Nieuwkoop uitgevoerd.  

© foto boven: Internorm Roestvaststaal

Nieuws & evenementen