Niet alleen leren suppen, maar ook de natuur een beetje schoner maken. Dat is het doel van Clean up on Tour, een initiatief van het Watersportverbond dat in 2022 werd gelanceerd tijdens de opening van Dutch Water Week. In 2022 werd 1.663 kg zwerfvuil uit het water gehaald door de Clean up on Tour. 

SUP Clean Up on Tour

Clean up on Tour reist ook komende zomer weer door het hele land met een tweeledige doelstelling. Genieten van suppen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen en zo het water een beetje schoner maken. Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich gratis inschrijven via cleanupontour.nl.

Enkele locaties die voor 2023 op de planning staan zijn Amsterdam, Almere, Hellevoetsluis, Den Helder, Zaanse Schans, Sneek en Den Haag. Na een korte SUP-instructie van een professionele instructeur, gaan de deelnemers ongeveer twee uur het water op om daar het afval uit te halen. Aan wal wordt het afval verzameld en gewogen.

Duurzaamheidsprogramma

Floor van den Brandt, verantwoordelijk voor de uitvoering van Clean up on Tour bij het Watersportverbond: “Clean up on Tour is onderdeel van The Future is Water, het duurzaamheidsprogramma van het Watersportverbond.  Vanuit deze missie wil het Watersportverbond samen met partner Allianz Benelux de Nederlandse wateren schoonmaken en bewustzijn creëren over waar ons afval belandt als we daar onzorgvuldig mee omgaan. En we willen vooral ook aanzetten tot actie. Dankzij Allianz, kunnen wij dit gratis aanbieden waardoor we Clean up on Tour laagdrempelig kunnen houden. Daar zijn we super blij mee.”

Ook de gemeenten en steden zijn blij met de actie. Wethouder Anne Mulder, Gemeente Den Haag: “Wij zijn blij met dit initiatief waarmee Den Haag nog schoner wordt. Door het jaar heen organiseren we samen met bedrijven, scholen en inwoners van onze stad opschoonacties om de Haagse wateren schoon te houden. Op deze manier creëren we met z’n allen meer bewustzijn over de gevolgen van afval en denken we beter na over wat we met ons afval doen.”

Badloe ambassadeur

Surfer Kiran Badloe, gouden medaillewinnaar in Tokio, heeft zich als ambassadeur aan Clean up on Tour verbonden: ‘Als sporter op het water kom ik enorm veel afval tegen. Ik heb me dan ook met hart en ziel aan dit initiatief verbonden en waar mijn schema het toelaat sup ik mee.’ Bekijk hieronder de introductievideo van Kiran Badloe:

The Future is Water

Clean up on Tour maakt onderdeel uit van de missie van het Watersportverbond “The Future is Water”. Hiermee wil het Watersportverbond samen met partner Allianz Benelux middels de watersport een bijdrage leveren aan het veiligstellen van de toekomst van onze wateren. Met Optimist on Tour, het jeugdkennismakingsprogramma van het Watersportverbond, bereiken beide partijen de jeugd met de sport en over dit thema. Met Clean up on Tour wil het Watersportverbond volwassenen op een leuke, sportieve en laagdrempelige manier bewust maken van hun verantwoordelijkheid richting een schone natuur en kennis laten maken met de watersport.

© foto boven: Watersportverbond – Leonard Faustle

Nieuws & evenementen