Met de campagne Vang5 – een initiatief van Sportvisserij Nederland dat wordt ondersteund door Nederland Schoon – helpen sportvissers mee in de strijd tegen zwerfafval. Met de campagne worden alle sportvissers opgeroepen om elke keer dat zij gaan vissen rond hun stek minimaal vijf stuks afval mee te nemen óf vijf minuten afval op te ruimen. 

Er zijn al vele Vang5-opruimsets, met daarin een opvouwbare grijper, één set Vang5 handschoenen en twee rollen afvalzakken, besteld. Veel sportvissers én hengelsportverenigingen hebben sinds de lancering van de campagne in april 2021 al de waterkant schoongemaakt met deze set. Check op onder andere Instagram via de hashtag #vang5 een hoop van de opruimacties van sportvissers. Deze acties doen wat de campagne beoogt: tijdens of na het vissen even vijf stuks afval meenemen of vijf minuten vuilruimen. Meer of langer afval opruimen mag natuurlijk ook.

‘Vaste prik’

Het Vang5-principe is tegenwoordig ‘vaste prik’ in de evenementen die Sportvisserij Nederland organiseert. Zo kregen alle deelnemers en vrijwilligers tijdens de diverse Top Team Competities een opruimset uitgereikt. Daarmee is na afloop van deze viswedstrijden de waterkant opgeruimd.

Ook bij andere evenementen vormt Vang5 een vast onderdeel van het programma. Tenslotte komt ook in VISblad TV en VIS TV XL regelmatig aan bod hoe eenvoudig én tegelijkertijd belangrijk het is om zwerfafval te verwijderen.

Lange adem

Het schoonhouden van de waterkant is een zaak van de lange adem, dus roept Sportvisserij Nederland sportvissers blijvend op om hun steentje bij te dragen aan een schone(re) natuur. Tevens vraagt men iedereen die meedoet aan de Vang5-campagne om zijn schoonmaakactie aan te melden via vang5.nl, zodat een goed beeld ontstaat van het effect dat deze campagne sorteert.

Ook hengelsportverenigingen kunnen voor hun evenementen en vrijwilligers opruimsets plus promotiemateriaal bestellen. Hiervoor kunnen zij het best rechtstreeks contact opnemen met de eigen hengelsportfederatie.

© foto boven: Sportvisserij Nederland

Nieuws & evenementen